Publicador de continguts

Preservar la biodiversitat per assegurar el nostre futur

Agbar aposta per naturalitzar les instal·lacions del cicle de l’aigua i fomenta la protecció dels ecosistemes

Els ecosistemes són bàsics per a totes les formes de vida al planeta. Cuidar-los és tenir cura de nosaltres mateixos.

El Dia Internacional de la Diversitat Biològica –també anomenat Dia de la Biodiversitat– se celebra cada 22 de maig amb l'objectiu de conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de protegir la biodiversitat i actuar per restaurar i preservar els ecosistemes naturals. Aquest any, el lema és “Construir un futur compartit per a totes les formes de vida”. L'eslògan promou la idea que la biodiversitat –on els ecosistemes i la naturalesa aporten solucions al clima, els problemes de salut o la seguretat alimentària i hídrica– és la base sobre la qual podem construir un futur millor.

L'activitat humana ha alterat el medi ambient terrestre un 75 % i el marí un 66 %, segons les Nacions Unides. Un milió d'espècies d'animals i de vegetals estan en perill d'extinció. A la Unió Europea, el 73 % dels ecosistemes d'aigua dolça (riu i llacs) tenen un estat de conservació desfavorable i els aiguamolls han disminuït un 51 % des del 1970.

" "
 

El compromís d’Agbar amb la biodiversitat
Agbar, companyia gestora de l’aigua i serveis mediambientals en més de 300 municipis, està compromesa amb la preservació del medi ambient i de la biodiversitat en línia amb l'ODS núm. 15 de les Nacions Unides “Vida d'ecosistemes terrestres”. En concret, la companyia hi contribueix amb projectes de restauració ecològica, solucions basades en la natura i mesures per afavorir la biodiversitat a les instal·lacions del cicle de l'aigua.

" "
 

Solucions basades en la natura
Agbar va ser premiada el 2018 per la Comissió Europea per la seva estratègia de naturalització de les instal·lacions, especialment les situades en paratges protegits. Aquesta estratègia inclou que les plantes de tractament tenen protocols de control de flora exòtica invasora, el 90 % estan lliures de fitosanitaris i, per tant, fan un manteniment ecològic de les zones verdes, tenen protocols d'actuació davant d'incidències amb fauna i el personal rep formació periòdica per a la millora de la biodiversitat a les instal·lacions. A més, en aquelles dins d’espais protegits, es fan diagnosis i plans d’acció de biodiversitat.

" "
 

Als aiguamolls artificials de depuració que formen part de la depuradora de Begudà, a Sant Joan les Fonts (Garrotxa), s'està duent a terme un projecte de restauració ambiental d’aquesta solució basada en la natura que havia quedat fora d’ús. L’objectiu és establir basses d’aigua permanent i millorar la qualitat ecològica de l’ecosistema aquàtic. Amb aquesta restauració ambiental, impulsada per Agbar amb el Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts, s'han creat hàbitats aquàtics adaptats per afavorir diverses espècies amenaçades, especialment d’amfibis, i s’ha potenciat la verneda existent amb reforestació de nou verns i altres espècies autòctones de ribera. A més, es contribueix a millorar la qualitat de l'aigua del riu Turonell, ja que es fa passar una part de l’aigua ja depurada que prové de la depuradora convencional per aquesta solució basada en la natura que millorarà encara més la seva qualitat. Aquesta restauració es converteix en una mesura per a l'adaptació i mitigació del canvi climàtic en una zona d’especial valor per a la biodiversitat.

Les depuradores que Agbar gestiona a la Garrotxa disposen d’un pla d’acció de biodiversitat des del 2017. De manera conjunta amb el Consell Comarcal de la Garrotxa, es treballa per naturalitzar les instal·lacions principals que es troben en espais protegits. Així, s'ha implementat una gestió diferenciada de zones verdes per crear zones on s'ha disminuït freqüència de sega o, fins i tot, zones que s'han sembrat amb llavors de prats autòctons de bona qualitat ecològica. A més, s'han creat jardins on s'han seleccionat espècies de planta autòctona per afavorir a papallones i pol·linitzadors, i s'han posat hotels d'insectes, microhàbitats amb troncs de fusta, rocalla, caixes niu i basses d'amfibis.

" "
 

Al Delta de l'Ebre, Agbar gestiona les zones humides de depuració, de més de 140 hectàrees, que depuren l'aigua utilitzada per al cultiu de l'arròs. Aquesta solució basada en la natura es gestiona sota criteris de biodiversitat i ha esdevingut espai de gran valor ecològic. El 2020 els aiguamolls artificials de depuració d'Illa de Mar i de l'Embut han estat declarats reserva natural de fauna salvatge per la Generalitat de Catalunya. Avui dia, és una zona d'alt interès ornitològic, on s'han observat 48 espècies diferents, 33 incloses al catàleg d'espècies amenaçades. Aquests aiguamolls ofereixen espais idonis per a les aus (refugis, zona d'alimentació i nidificació) per a l'observació ornitològica, passeigs naturalistes i educació ambiental.

A Castellar del Vallès (Vallès Occidental), la companyia ha fet la naturalització d'una nova infraestructura a la zona urbana d'aquesta població amb la col·laboració amb l'Institut de Jardineria i Agricultura de les Garberes. L’alumnat de l’institut ha dissenyat i executat una proposta d’enjardinament amb plantes autòctones per afavorir la biodiversitat. A més, s’ha instal·lat un hotel d'insectes per afavorir els pol·linitzadors.

A més, Agbar impulsa la incorporació de la biodiversitat a les zones urbanes per fer-les més resilients al canvi climàtic i millorar la qualitat de vida de la ciutadania. Així mateix, fomenta la sensibilització dels seus treballadors i les comunitats locals sobre la preservació del medi ambient amb campanyes de conscienciació i programes educatius. Una mostra d'això és el Programa BiObserva Voluntariat, una iniciativa corporativa implantada en més de 40 instal·lacions a Catalunya, en què col·laboren prop de 70 professionals de la companyia com a voluntaris. Aquest programa contempla l'observació de les espècies d'avifauna als centres de treball i el seu registre.