Publicador de continguts

Impulsem un projecte de restauració dels aiguamolls de depuració de Begudà per afavorir la biodiversitat a la Garrotxa

" "

 

  • Amb aquesta actuació, es recuperen els aiguamolls que van quedar fora d’ús com a infraestructura de depuració per l’ampliació de la depuradora i es creen hàbitats aquàtics per afavorir diverses espècies amenaçades.
  • Apostem per la protecció dels ecosistemes amb projectes de restauració ecològica, solucions basades en la natura i mesures per preservar la biodiversitat a les instal·lacions del cicle de l'aigua.

 

Des d’Agbar, companyia gestora del cicle de l’aigua i serveis mediambientals, juntament amb el Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts, impulsem un projecte de restauració ambiental dels aiguamolls artificials de depuració que formen part de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Begudà, al municipi de Sant Joan les Fonts.

El projecte ambiental té com a objectiu la restauració d’estanys d’aigua permanent i la millora de la qualitat ecològica dels ecosistemes i espècies aquàtiques del riu Turonell i el seu entorn d’influència. 

Amb aquesta actuació, recuperem uns aiguamolls que van quedar fora d’ús com a infraestructura de depuració a partir de l’ampliació de l’EDAR, creem hàbitats aquàtics adaptats per afavorir diverses espècies amenaçades, especialment d’amfibis, potenciem la verneda existent gràcies a la reforestació amb verns i altres espècies autòctones de ribera. A més, contribuïm a millorar la qualitat de l'aigua del riu Turonell, ja que fa passar una part de l’aigua ja depurada que prové de la depuradora convencional, per aquesta solució basada en la natura que millorarà encara més la seva qualitat. Aquesta restauració es converteix en una mesura per a l'adaptació i mitigació del canvi climàtic en una zona d’especial valor per a la biodiversitat.

Aquest projecte l’hem dut a terme de manera conjunta amb el Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts, i compta amb una subvenció del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i fons europeus destinats als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i espècies, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020.

En les tres basses interconnectades que reben les aigües provinents de la depuradora de Begudà, hem extret els fangs, perquè reduïen el potencial com a hàbitat. Així mateix, hem fet una aclarida de vegetació ruderal, hem potenciat i incorporat vegetació de ribera i aquàtica autòctona, i a la tardor se sembrarà una zona amb llavors de prats de la Garrotxa de bona qualitat ecològica per afavorir a insectes i pol·linitzadors. Aquestes actuacions es complementen amb estructures que potencien refugis de fauna (per a ratpenats, amfibis i pol·linitzadors). Així, aconseguim la millora de tres hàbitats: un hàbitat d’aigües dolces estagnants (estanys), un hàbitat de verneda i un hàbitat de prat de dall, per potenciar la fauna en declivi lligada a ecosistemes aquàtics i l’eliminació d’espècies invasores.

L’espai es troba en l’entorn del riu Turonell, un afluent del Fluvià que neix a Begudà i que té uns 4 km de llargada amb un cabal permanent, però estacional, que està patint les conseqüències del canvi climàtic. Forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i de l’espai natura 2000 Zona Volcànica de la Garrotxa. 

En el marc d’aquest entorn natural, contribuim a la millora de l’estat de conservació d’espècies protegides d’interès comunitari, com ara la granota pintada, el tritó verd i tritó palmat, la llúdriga, el donzell mercurial, el barb de muntanya, la bagra catalana, el cranc de riu, la tortuga de rierol o diferents tipologies de ratpenat, com el ratpenat de bosc o el d’aigua. 

El projecte de restauració ambiental també incideix en la millora d’un hàbitat d’interès comunitari prioritari com és la verneda, un hàbitat que es troba en regressió a Catalunya a causa de la davallada del nivell freàtic. D’altra banda, gestionem l’eliminació i control d’espècies exòtiques invasores com ara la Robinia pseudoacacia, una tipologia d’arbre que prové dels Estats Units i que està causant estralls als hàbitats naturals de la Garrotxa. 

Finalment, l'actuació contempla una integració paisatgística de la infraestructura i un panell interpretatiu de l’entorn que facilita la visita i descoberta de l’espai. En els pròxims mesos, instal·larem un hotel d’insectes i caixes de ratpenats. En el disseny de les actuacions, hem tingut en compte els principis d’economia circular i sostenibilitat, així la majoria dels materials són naturals i reutilitzats in situ, a partir d’utilitzar tècniques de bioenginyeria i minimitzar la generació de residus.

" "

 

Preservació d’hàbitats a la depuradora de Sant Hilari Sacalm

D’altra banda, a Sant Hilari Sacalm, a la comarca de la Selva, tenim previst fomentar la preservació d’hàbitats d’espècies aquàtiques i la qualitat ecològica de la vegetació a la depuradora. En els pròxims tres mesos, impulsarem la gestió de zones arbustives i d’herbassar, l’adaptació de zones de rocalla per a amfibis i rèptils, i també la creació de caixes-niu per a ratpenats d’aigua. En aquest projecte de naturalització de l’EDAR, hi ha participat l’alumnat de 5è i 6è de l’Escola Guilleries i el Col·legi Sant Josep a partir d’una iniciativa del Consell d’Infants de Sant Hilari Sacalm.


Naturalitzar les instal·lacions del cicle de l’aigua a la Garrotxa

Les depuradores que gestionem a la Garrotxa disposen d’un pla d’acció de biodiversitat des del 2017. De manera conjunta amb el Consell Comarcal de la Garrotxa, treballem per naturalitzar les instal·lacions principals que es troben en espais protegits. Així, hem implementat una gestió diferenciada de zones verdes per crear zones on s'ha disminuït freqüència de sega o, fins i tot, zones que s'han sembrat amb llavors de prats autòctons de bona qualitat ecològica. A més, hemcreat jardins on s'han seleccionat espècies de planta autòctona per afavorir a papallones i pol·linitzadors, i s'han posat hotels d'insectes, microhàbitats amb troncs de fusta, rocalla, caixes-niu i basses d'amfibis. 

Companyia compromesa amb la protecció de la biodiversitat

Des d’Agbar, companyia gestora de l’aigua i serveis mediambientals en més de 300 municipis, estem compromesos amb la preservació del medi ambient i de la biodiversitat en línia amb l'ODS núm. 15 de les Nacions Unides “Vida d'ecosistemes terrestres”. En concret, hi contribuim des de 3 línies d'actuació: projectes de restauració ecològica, solucions basades en la natura i mesures per preservar la biodiversitat a les instal·lacions del cicle de l'aigua.

A Agbar vam ser premiats el 2018 per la Comissió Europea per la nostra estratègia de naturalització de les instal·lacions, especialment les situades en paratges protegits. Aquesta estratègia inclou que totes les plantes de tractament del grup tenen protocols de control de flora exòtica invasora, estan lliures de fitosanitaris i, per tant, fem un manteniment ecològic de les zones verdes, tenim protocols d'actuació davant d'incidències amb fauna i el personal rep formació periòdica per a la millora de la biodiversitat en les instal·lacions.

Segons l’ONU l’activitat humana ha alterat el medi ambient terrestre un 75%, el marí un 66%, i un milió d’espècies d’animals i vegetals estan en perill d’extinció. D’altra banda, segons la Plataforma Intergovernamental en Biodiversitat i Serveis dels Ecosistemes (Ipbes), el 73% dels ecosistemes d'aigua dolça (riu i llacs) tenen un estat de conservació desfavorable i els aiguamolls han disminuït un 51% des del 1970.