Publicador de continguts

Aigua per a un nou món sostenible

 

Transformació de les depuradores a ecofactories

 

El consens s’ha instal·lat en la societat: cuidar el planeta és vital després de dècades d’un model econòmic insostenible. El darrer informe del grup d’experts de Nacions Unides sobre el canvi climàtic (IPCC), presentat l’agost del 2021, alerta que en tots els escenaris analitzats se superarà la barrera d’1,5 graus en els pròxims 20 anys. Si es continuen emetent els gasos al mateix ritme que ara, la temperatura augmentaria 4,4 graus. Així doncs, el canvi climàtic és una crida d’emergència perquè transformem el model actual; i, en aquest sentit, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) constitueixen un “pacte entre generacions” per garantir un futur sostenible per al nostre planeta.

 

 

L’aigua és un recurs fonamental per a la vida i té un paper central en la transició cap a aquest nou model sostenible. La pandèmia ha posat en evidència encara més que l’aigua és un bé essencial i que hem de seguir treballant, amb la base de les aliances, per garantir aquest bé natural a les generacions actuals i futures. Agbar, grup amb més de 150 anys d’història, ofereix solucions innovadores per a la gestió sostenible de l’aigua, en l’agricultura, la indústria i les ciutats. Els ODS i l’Agenda 2030 configuren el full de ruta de la companyia, que té la sostenibilitat en el seu ADN. D’aquests ODS, se’n destaca la prioritat de garantir l’accés universal a l’aigua i al sanejament (ODS 6), però el seu servei va més enllà i busca aprofundir en la consecució de tots els ODS.

Amb l’objectiu de garantir que totes les persones tinguin accés a l’aigua per assolir la fi de la pobresa (ODS 1), Agbar preserva el subministrament a les famílies en situació de vulnerabilitat (persones amb dificultats econòmiques i exclusió social) i posa a la seva disposició un fons de solidaritat per ajudar en el pagament de la factura de l’aigua. Gairebé 10 000 llars se n’han beneficiat, des del 2017, amb 2 milions d’euros atorgats a través del fons de solidaritat. Aquest darrer any 2020, especialment marcat per la pandèmia, han estat més de 2000 llars les que se n’han beneficiat, amb un import de 453 000 €.

Per tal de donar resposta als nous reptes socials i econòmics derivats de la crisi sanitària actual, Agbar està treballant en un pacte social, municipi a municipi, per garantir una recuperació econòmica sostenible i inclusiva, d’acord amb l’Agenda 2030 i els ODS. És una aliança local creada des del diàleg i la col·laboració publicoprivada, basada en la solidaritat per atendre les necessitats de les persones en situació de vulnerabilitat; en l’ocupació de qualitat per oferir a la societat un retorn en forma de treball de qualitat i desenvolupament professional; i en una reconstrucció verda i inclusiva.

En aquest sentit, Agbar està fermament compromesa amb la implementació de la sostenibilitat en totes i cadascuna de les seves accions. En relació amb l’ODS número 13, que crida a adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes, la companyia ha reduït el 100 % de les emissions de CO2 del seu consum elèctric i ha assolit el 90 % de l’objectiu de compra d’energia verda, producció d’energia renovable, reducció de l’energia consumida amb accions d’eficiència energètica i aposta per la mobilitat sostenible. Per exemple, amb les energies renovables que produeix, es redueix l’emissió de 4600 tones de CO2 l’any, xifra que equival a una població de 9300 arbres autòctons.

L’aposta per les ecofactories és una peça clau de la gestió sostenible de l’aigua, ja que transforma les instal·lacions en un model d’economia circular centrat en el reaprofitament de l’aigua, l’autosuficiència energètica i el residu zero. Aquest sistema circular cobreix el 100 % de les seves necessitats energètiques amb recursos propis i li dona una segona vida a l’aigua residual, amb tractaments que permeten reutilitzar-la per a usos mediambientals.

El World Resources Institute (WRI) augura que, el 2030, la població mundial necessitarà 2680 quilòmetres cúbics d’aigua per sobre de les possibilitats del planeta. En aquest context, Espanya és un dels països de la Unió Europea amb més estrès hídric. En concret, set de les deu conques amb més estrès hídric d’Europa es troben al nostre país. Per això, Agbar aposta per la reutilització sostenible de les aigües depurades, per alleujar així la pressió que els diferents usos exerceixen sobre els ecosistemes hídrics i sobre l’estat ecològic de rius, aqüífers i ecosistemes costaners. Les ecofactories representen una solució innovadora per fer front a aquesta situació crítica de l’aigua.

La protecció dels ecosistemes terrestres i de la seva biodiversitat, que afecta l’ODS número 15, és un altre compromís fonamental per a Agbar, que està convertint les seves instal·lacions en espais multifuncionals que preserven les funcions ecològiques i afavoreixen la biodiversitat local i els serveis ambientals que ens proporcionen. Així mateix, l’eliminació de fitosanitaris i pesticides en les seves instal·lacions impulsa un canvi de model en la gestió de les zones verdes i contribueix a preservar la riquesa de flora i fauna.

L’educació i conscienciació ambiental també és un pilar fonamental per a la preservació de l’aigua i la cura del medi ambient, a través de programes educatius, campanyes de comunicació, visites a instal·lacions i formació a les escoles, així com la creació de l’exposició “Operació Aigua” sobre els usos i abusos de l’aigua. Així mateix, l’aposta pel treball de qualitat i el creixement econòmic, la promoció de la igualtat de gènere, la reducció de les desigualtats, la transformació digital i la implementació de solucions innovadores per impulsar les ciutats intel·ligents són alguns dels àmbits en els quals també treballa Agbar per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Les aliances són l’única forma possible d’aconseguir que els ODS es facin realitat, tal com assenyala l’ODS número 17. La col·laboració publicoprivada, amb la participació de tots els agents institucionals, econòmics i socials, juntament amb els ciutadans, farà possible la consecució d’aquestes metes globals per a un món més sostenible. Sumar totes les energies i esforços possibles és un compromís col·lectiu per a les generacions actuals i futures. Actuar és un deure de totes i tots per transformar el nostre planeta. L’aigua és la nostra font de vida, i la seva transversalitat permet actuar en tots i cadascun dels ODS. Preservar-la és imprescindible per fer del nostre un món més sostenible.