Publicador de continguts

L’aigua és la força motriu de la naturalesa

“L’aigua és la força motriu de la naturalesa” - Leonardo da Vinci

Aquest és el primer d’una sèrie d’articles relacionats amb l’aigua i la meteorologia. Per ser el primer, volem fer una introducció de tot el que es trobaran...vagi ben equipat! Visitarem, els llocs més plujosos del món i com s’ho fan en el dia a dia, els indrets més secs i de quina manera obtenen aigua i en abundància, no ho poden imaginar. La distribució de la precipitació arreu del món, les enormes diferències que podem trobar d’un país a un altre o fins i tot dins d’un mateix país, encara que sigui molt petit. El paper que juguen els mars i oceans, l’orografia, la latitud.

La neu també és aigua, així que també viatjarem a zones on poden caure desenes i desenes de metres de neu en un any. Per descomptat, també explicarem altres meteors relacionats amb l’aigua com poden ser les pedregades, la boira i altres fenòmens curiosos. Han sentit parlar de la “pluja horitzontal” o de la “pluja fantasma”? i encara menys de la pluja de granotes, pluja de peixos o...pluja d’ànecs!

Ens centrarem també en els microclimes de Catalunya i l’enorme diversitat de pluviometries que hi ha, així com de la seva distribució al llarg d’un any. Som un país mediterrani i la regularitat no és precisament la norma. A Londres, amb clima atlàntic plou el mateix que a Barcelona...és cert? Ens sorprendran alguns rècords de precipitació que hem registrat els darrers anys. Però també podem patir greus sequeres.

Mireu que n’està de mal repartida l’aigua, però precisament per això hem de tenir molta cura d’aquest element imprescindible. Fa poc em comentava un amic que no li agrada la pluja, que per ell, ja podria estar tot un any sense ploure i li vaig respondre...i aquestes amanides que et menges, i aquestes verduretes tan fresques i sucoses...d’on sortirien?...la veritat que no va saber què respondre.

Estudiarem els canvis climàtics que ha tingut el nostre planeta al llarg de la història i de quina manera la distribució de les precipitacions ha anat canviant i comportant fins i tot migracions de cultures senceres, canviant paisatges. I per descomptat parlarem del canvi climàtic antropogènic o provocat per l’home, quin futur ens espera? En les darreres dècades s’està observant una major irregularitat en les precipitacions i els països mediterranis són molt sensibles a aquestes distribucions pluviomètriques tan capricioses. Podem tenir un any de pluges rècord i al següent passar-se uns mesos sense ploure. Tenir els embassaments plens a vessar i amb menys d’un any entrar en alerta per sequera, un motiu més per cuidar, amanyagar l’aigua. I ja us podem avançar que als 10 anys vinents, els fenòmens severs que s’estan presentant darrerament amb major periodicitat, seran més severs i més freqüents. L’augment de la temperatura del planeta comporta lògicament un augment de la temperatura de la Mediterrània i per tant pot aportar major energia en algunes pertorbacions com la del passat mes de gener del 2020, amb rècords de precipitació per un mes de gener a nombroses comarques. No ens volem ni imaginar si aquesta situació s’hagués registrat a la tardor.

Mentre estic escrivint aquest primer article introductori, està plovent a bots i barrals. Soc a Barcelona, tenim un temporal de llevant i poden caure uns 30 litres per metre quadrat en les hores vinents, és a dir, si agafem un metre quadrat i hi aboquem 30 litres, tindrem una alçada de 30 mil·límetres. Veig caure l’aigua de les teulades en força, la pluja repica contra els vidres, empesa pel llevant que bufa a 55 km/h. Imagineu-vos que totes les cases tinguessin uns dipòsits on s’emmagatzemés l’aigua de les teulades i terrasses. Amb una teulada de 100 m2, si cauen 600 litres per any, tindríem 60.000 litres per a usos diversos. Tocarà parlar de canvis d’hàbits, però si ho fem -que ho farem- serà amb il·lusió, perquè estarem convençuts dels beneficis que ens comportarà.

En fi, ja veieu que tenim molts temes i moltes ganes d’explicar-vos-els, però serà a poc a poc, per anar paint-los i anar-nos conscienciant del valor de l’aigua. Observem a través de les moltes xerrades que fem arreu del territori, que hi ha una manca d’informació i fins i tot de conscienciació i nosaltres intentarem aportar aquesta informació i conscienciar-vos del valor de l’aigua. I recordeu, som a un país on “no sap ploure”, podem passar d’un extrem a un altre, de greus sequeres a aiguats torrencials, de rius i rieres eixuts a torrentades, riuades que s’emporten tot el que troben.