Publicador de continguts

La gestió sostenible dels recursos hídrics

  • Agbar impulsa iniciatives per actuar en l’àmbit local amb l’objectiu de contribuir a la transició sostenible i inclusiva en els més de 250 municipis on gestiona el servei a Catalunya.

“La sequera està a punt de convertir-se en la propera pandèmia i no hi ha una vacuna per curar-la”. Així de contundent es mostrava fa només uns mesos la representant de l’ONU per a la Reducció del Risc de Desastres, Mami Mizutori, davant el creixent impacte de la sequera al món, que ja afecta directament 1500 milions de persones en només 20 anys.

El futur del planeta depèn d’un recurs insubstituïble per a la vida: l’aigua. La necessitat mundial d’aigua superarà d’un 40 % les quantitats disponibles l’any 2030. Davant d’una situació d’escassetat de recursos i l’augment de desastres naturals provocats per l’avenç de l’emergència climàtica, la solució no és altra que actuar. L’horitzó és l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible establerts per les Nacions Unides amb l’Agenda 2030.

És necessari garantir l’accés a l’aigua a tothom, millorar-ne la qualitat i fer-ne una gestió sostenible. Per això, la preservació d’aquest recurs escàs implica reduir la contaminació, eliminar els abocaments i les aigües residuals sense tractar, reduir la pressió sobre les captacions d’aigües superficials i subterrànies i augmentar la regeneració i reutilització de l’aigua, entre altres mesures.

Agbar, companyia gestora del cicle de l’aigua i de serveis mediambientals, impulsa iniciatives per actuar en l’àmbit local i contribuir a una transició sostenible i inclusiva en els més de 250 municipis on gestiona el servei a Catalunya.

Una d’aquestes iniciatives és la instal·lació de columnes de càrrega d’aigua no potable per als serveis de neteja de la via pública i de la xarxa de clavegueram. Aquesta aigua, provinent de pous i que no compleix els requeriments sanitaris per considerar-la adequada per al consum humà, pot tenir, tanmateix, altres usos. D’aquesta manera, es redueix la pressió sobre les fonts d’aigua potable i es dona un aprofitament a recursos no aptes per al consum humà, però innocus per a aquests altres usos.

A Cunit, l’Ajuntament i Agbar han instal·lat una columna de càrrega d’aigua al costat del dipòsit del Rectoret, a partir de l’adequació d’un antic pou que proporciona aigua no potable. Aquesta instal·lació permet la càrrega diària d’aigua de 10-15 vehicles de neteja municipal i camions de neteja del clavegueram. Així doncs, diàriament s’evita la captació de 5 m3 d’aigua potable. A més, la columna de càrrega disposa d’un dipòsit d’emmagatzematge i desinfecció d’1 m3. La companyia també té previst instal·lar pròximament una altra columna de càrrega a Calafell. En aquest cas, l’aigua procedeix del pou de la Sínia, que actualment ja s’utilitza per al reg del parc de la Sínia i el camp de futbol de Calafell.

  • Algunes de les solucions innovadores que promou la companyia són la instal·lació de columnes de càrrega d’aigua no potable per a la neteja viària i de clavegueram a Cunit i a Calafell.

Una altra iniciativa de gestió sostenible de l’aigua i reducció de la pressió dels recursos hídrics aptes per al consum humà la trobem a Vila-seca i a Salou. Per al reg de les zones verdes d’aquests dos municipis tarragonins s’ha instal·lat una xarxa de reg independent, en alguns trams de la xarxa d’abastament, que permet regar amb aigua no potable. Es capta aigua de pous propis, es bombeja cap a dipòsits de capçalera de reg —on es duu a terme una desinfecció i una anàlisi de clor— i es distribueix per la xarxa de reg d’ambdós municipis.

Agbar és un referent en la gestió de l’aigua, perquè aporta solucions per avançar en la sostenibilitat, millorar la qualitat de vida de la ciutadania i contribuir a un creixement econòmic sostenible i inclusiu. Per això, la seva acció local també se centra a millorar el tractament de les aigües residuals per donar una segona vida a l’aigua i reaprofitar aquest recurs escàs. La regeneració d’aigua és una solució per gestionar de forma sostenible els recursos i apostar per la resiliència hídrica.
L’aigua regenerada és aigua residual depurada que rep un tractament addicional en una estació de regeneració d’aigua perquè se’n puguin fer nous usos que no necessiten qualitat d’aigua potable, com el reg de parcs i jardins, la neteja de carrers i de clavegueram, i la recàrrega d’aqüífers, així com usos industrials, agrícoles i ambientals.

Amb la implantació de projectes per a la regeneració d’aigües en diversos municipis on opera, Agbar aconsegueix regenerar 4,76 milions de m3 d’aigua anualment en més de 170 estacions depuradores. Aquesta xifra de regeneració equival a la capacitat de 1826 piscines olímpiques.

El model d’economia lineal utilitzat fins ara es basa en la captació de l’aigua dels rius i els aqüífers, que es potabilitza, es consumeix i es tracta en una depuradora per retornar-la al medi natural. L’objectiu és passar d’aquesta economia lineal a una economia circular, on es reaprofiten els recursos i es transformen per donar-los un nou ús. Amb una avançada tecnologia, Agbar tracta l’aigua per donar-hi una segona vida i fer que aquest recurs ja utilitzat esdevingui una nova matèria primera per a nous usos. Així, el sanejament no és el final del cicle, sinó l’inici de la reutilització de l’aigua.

D’aquesta manera, la companyia gestiona de forma sostenible l’aigua per reutilitzar-la, genera energies renovables per a l’autosuficiència energètica de les instal·lacions i fa possible que els residus que es produeixen siguin zero.

  • Amb la implantació de solucions innovadores en més de 170 estacions depuradores, Agbar aconsegueix regenerar 4,76 milions de m3 d’aigua anualment.

La capacitat d’innovació i resiliència de la companyia és un valor estratègic per posar en pràctica solucions que milloren la vida de la ciutadania i redueixen la pressió sobre els recursos hídrics. Aquests projectes locals d’Agbar representen una contribució imprescindible per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible en l’àmbit global.