Publicador de continguts

Curiositats sobre els tornados

MISTER TORNADO. El doctor Tetsuya Fujita (1920-1998), popularment conegut als Estats Units com «mister Tornado», va ser un investigador incansable dels fenòmens meteorològics severs. Fins al 1953 era professor a la Universitat de Kyushu, però els seus estudis sobre tempestes i tornados van cridar l’atenció de científics nord-americans, i en pocs mesos s’instal·lava a Chicago, on va ser professor de meteorologia a la universitat d’aquesta ciutat. Va ser el primer científic que va utilitzar imatges aèries i de satèl·lits per estudiar les tempestes que podien donar origen a tornados. L’agost del 1969, el terrible huracà Camille va devastar part de la costa del Mississipí i el doctor Fujita va volar en un avió d’inspecció meteorològica per investigar el més a prop possible l’huracà, que va provocar vents de 350 km/h. Al món de la meteorologia és conegut sobretot per ser el creador de l’escala Fujita, que classifica els tornados segons la seva intensitat i els danys que provoquen. L’escala va del 0 al 6, encara que no s’ha registrat mai un tornado de força 6, que implicaria vents propers als 600 km/h. La seva ajuda per prevenir aquests fenòmens ha estat fonamental, especialment en aeroports. A la imatge el veiem amb un tornado de laboratori.

 

REFUGIS PER A TORNADOS. Vendre refugis per a tornados a Catalunya no seria un negoci rendible, però als Estats Units hi ha diverses empreses que en construeixen, i en els últims anys han experimentat un augment de vendes important. Quan hi ha possibilitat de formació de tornados, a través de les ràdios i les cadenes de televisió s’emet un tornado watch, i en el moment en què ja se n’observa un, ràpidament s’emet un warning. Llavors és quan cal buscar refugi. També en aquell moment, unes sirenes disposades en diversos punts de la localitat avisen de la possibilitat de tornado. Per cert, que cada primer dimecres de mes, des del març fins a l’octubre, a la una del migdia hi ha un simulacre de tornado.

Una vegada dins del refugi, que es troba sota terra —normalment està fet de fibra de vidre, té ventilació contínua i és resistent a l’aigua—, cal escoltar la ràdio per seguir l’evolució de les tempestes. Si el tornado afecta la zona on es troba, el refugi disposa d’un botó d’alarma que connecta amb les autoritats perquè puguin localitzar-lo entre la runa. És molt important com s’actua amb els nens. A les escoles els expliquen el que és un tornado i els seus efectes, que relacionen sempre amb fenòmens naturals insistint que no són cap càstig (en algunes zones dels Estats Units encara es relacionen els tornados amb càstigs divins!). Ja al refugi, cal encoratjar els nens perquè expressin els seus temors, se’ls ha de mostrar comprensió i, sobretot, cal mantenir-los distrets amb feines de neteja perquè se sentin responsables, o explicant-los històries com aquesta...

 

L’INDI TORNADO. Un jove indi tenia un caràcter molt violent i provocava la dissort als seus veïns. El consell de la tribu volia desterrar-lo, però la mare del jove s’hi va oposar fermament, així que van decidir tancar-lo en una cabana de sòlids murs. El noi, una vegada dins, s’anava posant més i més nerviós i donava voltes cada vegada amb més rapidesa, fins a transformar-se en un poderós remolí. El vent que provocava va fer caure les parets de la cabana i va començar a devastar el poble; va alçar pels aires el cap de la tribu i el consell que el va empresonar. El remolí va desaparèixer i no va tornar fins a la primavera següent... I així totes les primaveres fins a l’actualitat.

FOGNADO I BUGNADO. Als Estats Units li han posat nom a un altre tipus de remolins molt curiosos: els fognados o remolins de boira, i els bugnados o remolins d’insectes. Els primers s’observen sobre un llac o estany amb l’aigua relativament càlida, mentre que, sobre la seva superfície, la temperatura està al voltant dels 0 °C. Si el vent està en calma, es poden formar lleugers corrents ascendents que agrupen esquinçalls de boira i acaben configurant remolins boirosos de 10 a 15 metres d’altura.

 

El bugnado es pot percebre després d’intenses pluges, quan el terreny està embassat. Milers d’insectes, des de mosquits fins a libèl·lules, formen un remolí que pot assolir els 100 metres d’altura. De fet, és un ritual d’aparellament.

 

METEOTURISME. Els fenòmens meteorològics poden ser un atractiu per a molta gent. Potser vostè no es planteja pagar per perseguir tempestes, però segur que no li desplauria anar a veure aurores boreals. Sàpiga, si li agraden tant les tempestes com els tornados o les aurores, que hi ha empreses especialitzades en turisme meteorològic. Als Estats Units hi ha sis companyies dedicades a la caça de tornados: un tour de 7 dies val 2000 euros, amb allotjament, menjar i persecució de tornados inclosos. Extreme Tornado Tours és una d’aquestes empreses.

 

En algunes illes del Pacífic freqüentment afectades per tempestes hi ha hotels per a «meteoturistes», amb habitacions amb vistes a les tempestes i televisió on s’emeten contínuament sèries com Caçatempestes o Planeta furiós. També hi ha viatges per veure el llampec de Catatumbo a Veneçuela.