Publicador de continguts

Aigua i energia, pilars d’un món sostenible

 

" "
 
  • Agbar genera més de 10,6 milions de kWh/any d’energia verda i així evita emetre 2756 tones de CO2 l’any a l’atmosfera

Els subministraments tant d’aigua com d’energia són limitats i la demanda és cada vegada major. Un informe elaborat per l’ONU estima que, per al 2030, la demanda d’aigua augmentarà d’un 40 %, la demanda d’energia pujarà fins al doble del consum actual i la necessitat d’aliments creixerà entorn d’un terç.

Així doncs, el sector de l’aigua té un paper imprescindible en la transformació sostenible del planeta, ja que pateix l’afectació en la disponibilitat hídrica i la successió de fenòmens meteorològics extrems com a conseqüència del canvi climàtic. Per aquest motiu, té l’encàrrec d’avançar en una gestió sostenible de l’aigua per preservar aquest recurs escàs i adaptar les infraestructures hidràuliques davant els reptes del present i del futur.

La interdependència de l’aigua i l’energia és evident, ja que l’aigua serveix per produir energia i necessita energia per poder ser captada, potabilitzada, distribuïda i, fins i tot, retornada, una vegada tractada, al medi natural. Aproximadament el 8 % de l’energia generada al planeta s’utilitza per bombar, tractar i transportar l’aigua per al consum de les persones.

Davant d’aquests reptes, Agbar, com a companyia que gestiona el cicle de l’aigua i serveis mediambientals en més de 300 municipis de Catalunya, està plenament compromesa amb la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible per combatre l’emergència climàtica i avançar cap a una transició energètica sostenible del planeta.

Un dels objectius que s’ha marcat la companyia és incrementar la generació pròpia d’energia amb fonts renovables o de cogeneració d’alta eficiència. A més, promou un canvi de model energètic mitjançant el consum d’energia verda amb garanties d’origen (GdO), que acrediten que l’electricitat ha estat produïda a partir de fonts renovables. El 100 % de l’electricitat comprada per abastir les instal•lacions és d’origen renovable.

A partir de la implementació del Pla estratègic de desenvolupament sostenible de la companyia, que integra els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), Agbar avança en la reducció d’emissions i l’ús d’energies renovables amb tres eixos concrets: la generació d’energia renovable, la compra d’energia verda i l’eficiència energètica.

En aquest sentit, la companyia ha generat més de 10,6 milions de kWh/any d’energia verda, gràcies a la cogeneració de biogàs i les instal•lacions fotovoltaiques en funcionament. Amb aquesta energia generada s’evita emetre 2756 tones de CO2/any a l’atmosfera, xifra que equival a una població de 5512 arbres autòctons mediterranis.Les energies renovables al cicle integral de l'aigua

Generació d’energies renovables al Camp de Tarragona
Aquesta energia renovable es produeix en instal•lacions com la coberta del dipòsit Ebre-Salou; les cobertes dels centres d’Agbar al territori, com el Centre d’Operacions de Drenatge i Clavegueram de Reus; les estacions depuradores de Cambrils, l’Hospitalet de l’Infant i la Selva del Camp, que gestiona Comaigua; o bé els dipòsits de Sant Pere i Sant Pau i dels Pallaresos, que gestiona Ematsa.

En el dipòsit Ebre-Salou, que gestiona Agbar en el marc del contracte de la Mancomunitat Gestora de Recursos Hídrics de Salou-Vila-seca, es va posar en marxa el juliol del 2020 una instal•lació fotovoltaica a la coberta del dipòsit, que permet abastir d’energia el 100 % de la instal•lació. L’objectiu d’aquests panells fotovoltaics és subministrar energia renovable al bombament ubicat a la mateixa instal•lació, que té un consum de 8145 kWh/any. Com que la nova instal•lació produeix 10 516 kWh/any, l’excedent d’energia generada s’exporta a la xarxa de distribució en règim de compensació. Per tant, amb l’energia generada es cobreixen les necessitats de consum de la instal•lació del dipòsit Ebre-Salou, que subministra aigua al municipi de Salou i al nucli turístic de la Pineda, a Vila-seca.

Aquest és un exemple concret, però l’acció de la companyia va més enllà. L’aposta global d’Agbar és transformar les depuradores en ecofactories per aconseguir una gestió sostenible de l’aigua, la generació d’energies renovables per a la seva autosuficiència energètica i el residu zero. Aquest sistema basat en l’economia circular, premiat per les Nacions Unides, pretén cobrir el 100 % de les seves necessitats energètiques amb recursos propis a base de biogàs procedent de fangs del procés de depuració de les aigües, i d’energia solar a través de plaques solars, amb un balanç zero de dependència energètica i emissions de CO2.

  • El 100 % de l’energia que compra Agbar per abastir les instal•lacions és renovable, amb la qual cosa s’evita emetre 41 458 tones de CO2 l’any

L’objectiu és seguir augmentant la generació d’energies renovables perquè les instal•lacions siguin autosuficients. A més, la companyia complementa el seu consum amb la compra d’energia verda: més de 160 milions de kWh/any. D’aquesta manera, es manté el compromís d’utilitzar energies netes i s’aconsegueix reduir 41 458 tones de CO2 l’any, l’equivalent a una població de 82 916 arbres autòctons mediterranis.

Des del compromís amb l’entorn, la seva estratègia de reducció de la petjada de carboni implica també la progressiva implantació del vehicle elèctric a la flota, que el 2021 ha assolit la xifra de 168 unitats. A més, es promouen accions dirigides a millorar l’eficiència energètica de les seves instal•lacions, com el desplegament d’un pla d’auditories energètiques, l’aposta per la innovació i la digitalització, i el desenvolupament d’una plataforma d’indicadors ambientals. 

Amb aquest objectiu d’implementar accions de millora i de retre comptes, Agbar calcula la seva petjada de carboni i està adherida al Programa d’acords voluntaris per a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic.

L’estratègia sostenible d’Agbar demostra el ferm compromís de la companyia per preservar el medi ambient a partir de l’ús d’energies renovables i la gestió sostenible de l’aigua, per contribuir a mitigar el canvi climàtic. Són energies per transformar el planeta i garantir-ne la sostenibilitat.

Article publicat al Més Tarragona